Waar komt suiker vandaan?

Suiker uit water, licht en luchtchemistry

 

Suiker uit suikerriet en suikerbiet, is het product van de zogeheten fotosynthese. Dat is de naam van het chemisch proces waarmee de bladeren van groene planten het zonlicht als energiebron gebruiken om koolstofdioxide en water om te zetten in suikers. Het koolstofdioxide halen ze uit de lucht. Het water wordt via de wortels uit de bodem aangevoerd.

Samen met het grondwater nemen planten ook nog minerale zouten op uit de bodem. Ook die stoffen hebben ze nodig om te overleven. Onder meer om chlorofyl te produceren, de stof die verantwoordelijk is voor het fotosyntheseproces.

 

Zoveel meer dan biet en rietChlorophyl

 

In alle planten die chlorofyl bevatten, is dus suiker aanwezig. Er zit dus suiker in bijna alle vruchten (van ananas tot zomerappel), in talrijke bomen (ahorn, dadelpalm, es, wilg…), in wortels, bladeren en stengels van planten (biet, doperwt, riet en wortel) en in bloemen uiteraard (dahlia, lupinen…).

Riet- en bietsuiker zijn niet de enige suikerbronnen die op grote schaal worden aangesproken voor suikerwinning. Een typische Canadese specialiteit is bijvoorbeeld de ahornstroop. In de VS geven ze dan weer de voorkeur aan maïsstroop, terwijl in Thailand zoetstof wordt gewonnen uit de kokospalm.