Speculaasijs

  • Zeer Fijne Suiker

    Zeer Fijne Suiker

Ingrediënten

  • 450 g volle melk
  • 150 g room 40%
  • 160 g Zeer Fijne Suiker van Tiense Suiker
  • 120 g eigeel (+/- 6 dooiers)
  • 175 g speculaas
  • 1 mokkakop koffie
  • 2 eetlepels speculaaspasta
  • een paar 'toeren' zwarte peper van de molen
  • 1 kaneelstok
  • Maak een mokkakop koffie. Overgiet hiermee de speculaas die u eerst in stukken hebt verkruimeld 

  • Laat weken, voeg de pasta toe en roer tot een glad geheel. 

  • Breng de melk  met de kaneelstok al roerend tot tegen het kookpunt. 

  • Splits de eieren en meng de dooiers in een voldoende grote kom. Voeg de suiker toe en roer even stevig dor. 

  • Giet de helft van de bijna kokende melk bij in de kom en roer flink door. 

  • Voeg opnieuw samen met de melk in de kookpot en verwarm zachtjes tot 85 °C. 

  • Zonder thermometer kunt u een platte spatel in de compositie dompelen. Uithalen en een "streep" wegvegen met de vinger. Lopen er geen druppels van boven die lijn naar beneden, dan is de temperatuur bereikt. 

  • Verwijder de kaneelstok. 

  • Voeg meteen een derde van de room toe om te voorkomen dat alles te warm wordt. 

  • Giet na een minuutje de rest van de room erbij. 

  • Voeg de speculaasbereiding toe, mix flink door en passeer alles door een zeef. 

  • Plaats in een koud waterbad en roer tot alles onder de 20 °C zit. 

  • Laat de compositie een nachtje in de koelkast staan (minstens 4 uur). Dit geeft een veel beter resultaat. 

  • Bevries in de ijsmachine. 

  • Werk af met wat fijngeraspte speculaas.