Chilijam

Ingrediënten

  • Voor 2 potjes van 200 ml: 3 rode chilipepers van +/- 10 tot 15 cm (zonder zaadlijst en zaadjes)
  • 2 rode paprika’s (zonder zaadlijst en zaadjes) (de paprika’s en rode peper samen wegen +/- 260 g)
  • 125 ml water
  • 125 ml witte wijnazijn
  • 90 ml gezeefd citroen
  • 1/2 theelepel fijngesneden gember
  • 3 teentjes knoflook (gepeld en fijngesneden)
  • 1/4 theelepel zout
  • 380 g Zeer Fijne Suiker
  • Snijd de pepers en paprika’s in kleine stukjes en doe ze in een grote kookpot. 

  • Voeg het water, het zout, de azijn, het citroensap, de knoflook en de gember hieraan toe. 

  • Breng aan de kook en laat gedurende 10 minuten rustig afgedekt sudderen tot de paprika’s mals zijn. 

  • Mix het geheel tot een mooie consistente massa en voeg daarna de suiker toe. 

  • Roer goed om en breng vervolgens opnieuw aan de kook. 

  • Laat 20 tot 30 minuten koken en roer regelmatig even in de kookpot. 

  • Check de stolling: neem een klein lepeltje chilijam en doe dit op een koud bordje. Laat enkele tellen afkoelen en draai het bordje vervolgens verticaal. Blijft de jam plakken, dan is het potjestijd. 

  • Giet de hete jam in propere potjes, schroef ze dicht en laat omgekeerd afkoelen.

  • TIP: Wilt u liever een lopende chilisaus? Laat de jam dan minder lang koken. 10 tot 12 minuutjes volstaan reeds.