Apfelstrudel

Ingrediënten

  • 1 pakje bladerdeeg
  • 5 middelgrote zure appels
  • sap van een halve citroen
  • 120 g Zeer Fijne Suiker
  • 1 zakje vanillesuiker
  • 1 theelepel kaneelpoeder
  • 1 eetlepel bloem
  • 90 g rozijnen
  • 1 geklopt ei met 3 eetlepels melk
  • bloemsuiker van Tiensesuiker voor garnituur
  • Verwarm de oven voor op 220 °C.  
  • Voor de vulling: schil de appels, snijd ze in vieren en daarna in dunne plakjes. Leg ze in een grote schaal en besprenkel met citroensap.

  • Meng de Zeer Fijne Suiker, vanillesuiker, kaneel en bloem in een kleine kom. Meng het bloem bloemmengsel goed door de appels. Meng daarna de rozijnen erdoorheen.

  • Rol het bladerdeeg uit tot een grote lap. Verspreid de vulling in het midden over de hele lengte (als je teveel vulling hebt, niet alles erin doen).  
  • Vouw de bovenste flap deeg naar voren (over het mengsel). Besmeer het met het ei-melk melkmengsel en vouw de onderste flap deeg eroverheen. Goed aandrukken. Ook de zijkanten goed dichtmaken, gebruik het ei-melk melkmengsel als kleefmiddel.

  • Draai de strudel om zodat de mooie kant boven ligt. Leg de strudel op een ingevette bakplaat en bestrijk hem met het overgebleven ei-melkmengsel. Prik de bovenkant een paar keer in met een scherp mes, zodat de hete damp weg kan.

  • Bak de strudel in het midden van de oven gedurende 20 minuten. Verminder de temperatuur lager zetten naar 190 °C en bak de strudel nog eens voor ongeveer 20 minuten tot hij goudbruin oogt. 

  • Laat minstens 20 minuten afkoelen alvorens aan te snijden. Met bloemsuiker bestrooien en met bijvoorbeeld slagroom of vanille-ijs serveren.